Αλκοόλ, Σώμα κρασιού, Ένταση γεύσης

Αλκοόλ

Είναι κι αυτό δύσκολο, καθώς δεν γίνετε εύκολα να διδάξετε το ουρανίσκο σας να προσδιορίσει διαφορετικά επίπεδα αλκοόλ. Είμαστε τυχεροί που η περιεκτικότητα σε αλκοόλ γράφεται στην ετικέτα, οπότε και αυτή είναι και η ευκολότερη μεταβλητή για βαθμονόμηση. Καταλαβαίνετε ότι το κρασί έχει πάνω από 13% ABV όταν αρχίζουν ελαφρώς να καίγονται τα ούλα σας. Άλλοι άνθρωποι αισθάνονται μια αίσθηση ζεστασιάς στο πίσω μέρος του στόματός τους.

Συνήθως όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα σταφύλια, τόσο υψηλότερη είναι η αλκοόλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κρασί από τις ηλιόλουστες περιοχές του Νέου Κόσμου είναι συχνά υψηλότερο στο αλκοόλ, επειδή τα φρούτα εκεί ωριμάζουν περισσότερο, δημιουργώντας περισσότερη ζάχαρη που μετατρέπεται σε αλκοόλ.

Σώμα κρασιού

Το σώμα ορίζεται ως η αίσθηση στο στόμα και μπορεί να είναι ελαφρύ – μέτριο ή γεμάτο. Ένα κρασί με ελαφρό σώμα έχει μια αίσθηση πολύ υδαρή στο στόμα σας (σαν να πίνετε νερό με διαφορετικές γεύσεις). Ένα κρασί με γεμάτο σώμα έχει την αίσθηση ενός χυμού που είναι αρκετά παχύρευστος. Ένα κρασί με μεσαίο σώμα έχει αίσθηση σαν να πίνετε κανονικό χυμό. Πολλά βιβλία κρασιού χρησιμοποιούν τη σύγκριση με το αποβουτυρωμένο γάλα, το ημι-αποβουτυρωμένο και το πλήρες γάλα.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει επίσης να γνωρίζετε είναι ότι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα έχει αίσθηση ελαφρύτερου σώματος ενώ επίσης η ζάχαρη, τα υψηλότερα επίπεδα ταννίνης και το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση του σώματος.

Ένταση και χαρακτηριστικά γεύσης

Η ένταση της γεύσης και η ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών είναι μια παρόμοια διαδικασία με την ανίχνευση αρωμάτων στη μύτη. Συνήθως ο ουρανίσκος μας θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό που μας μυρίζει στη μύτη. Ο λόγος γι ‘αυτό είναι ότι όταν το κρασί ζεσταίνεται στο στόμα, τα πτητικά αρώματα ανεβαίνουν στο πίσω μέρος της μύτης μας (ρετρο-ρινική διέλευση) και περισσότερο το μυρίζετε παρά το γεύεστε.

en_USEnglish