Τι πρέπει να ξέρετε;

Αφού κοιτάξουμε το κρασί και το μυρίσουμε, πρέπει να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε. Δράση αναλαμβάνει ο ουρανίσκος, ο οποίος το αξιολογεί. Ας δούμε με ποιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του κρασιού στη γλώσσα μας.

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα σας

Η γλώσσα έχει συγκεκριμένα αισθητήρια όργανα που μπορεί να εντοπίσουν το πικρό, το ξινό, το αλμυρό  και το γλυκό.

Η πρώτη γουλιά είναι για το στόμα σας να συνηθίσει το στόμα σας το κρασί. Μπορεί να αναγνωρίσετε μερικά από τα χαρακτηριστικά του κρασιού, αλλά θα το χρησιμοποιούσαμε περισσότερο γυρνώντας το περιστροφικά μέσα στο στόμα.
Μαζί με το κρασί ρουφήξτε στο στόμα σας λίγο αέρα. «Μασήστε» λίγο το κρασί και αφήστε το να πλύνει ολόκληρο το στόμα σας για να ενεργοποιήσει όλους τους αισθητήρες.
Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα στοιχεία από την αξιολόγηση σας κάθε φορά: αφήστε τα χαρακτηριστικά γεύσης για στο τέλος.
Στον ουρανίσκο, τα βασικά στοιχεία είναι: ισορροπία, ένταση γεύσης, υφή και επίγευση.

Η έννοια της ισορροπίας σημαίνει ότι η οξύτητα, το οινόπνευμα και η τανίνη είναι στοιχεία που μπορούν να συμβαδίζουν, χωρίς κανένα να ξεχωρίζει ενοχλητικά.

Το να ζεστάνετε το κρασί στο στόμα σας είναι χρήσιμο γιατί μπορεί να φέρει στην αντίληψή σας αρώματα που δεν εντοπίσατε στη μύτη. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς στο στόμα, ο οίνος απελευθερώνει πιο έντονα αρώματα.

Οι γεύσεις φρούτων και λουλουδιών μπορεί να είναι λιγότερο έντονες στον ουρανίσκο σε σχέση με τη μύτη.

Τα ορυκτά, γήινα και πικάντικα αρώματα είναι ισχυρότερα στον ουρανίσκο παρά στη μύτη.

Επίγευση

Το τελείωμα είναι η επίγευση που παραμένει στο στόμα σας αφού πιείτε το κρασί σας. Θα πρέπει να σημειώσετε τις εντυπώσεις σας σχετικά με το τελείωμα και τη διάρκεια. Ήταν ευχάριστο; Υπήρχε κάτι που δεν σας άρεσε γι ‘αυτό;

Στην αξιολόγηση κρασιού, η επίγευση μπορεί να είναι σύντομη, μεσαία ή μακρά. μια κοντή επίγευση διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό συνήθως συναντάται γενικά σε φθηνά κρασιά. Μια μέτρια επίγευση διαρκεί αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ μια μακρά επίγευση μπορεί να διαρκέσει ένα λεπτό και περισσότερο, προκαλώντας στρώματα ευχάριστης γεύσης στο στόμα σας, αφού καταπιείτε. Μια μακρά επίγευση είναι χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού κρασιού.

elGreek