Γλυκύτητα
Γλυκύτητα σημαίνει το επίπεδο των υπολειμματικών σακχάρων στον οίνο. Τα περισσότερα κρασιά είναι ξηρά (αυτό σήμερα προτιμά ο καταναλωτής), πράγμα που σημαίνει ότι τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι λιγότερα από 4g / L.
Οξύτητα
Αυτή είναι η αίσθηση της οξύτητας και της φρεσκάδας σε ένα κρασί. Αυτό είναι καλό, καθώς διατηρεί το κρασί και δίνει τη ραχοκοκαλιά του. Το κάνει επίσης αναζωογονητικό στη γεύση. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε την οξύτητα του κρασιού εάν τα σταφύλια είναι πολύ ώριμα, ειδικά σε ένα κόκκινο κρασί. Ένα χρήσιμο τέχνασμα είναι το εξής: στροβιλίζετε το κρασί στο στόμα σας και στη συνέχεια το φτύνετε προσπαθώντας να αντιληφθείτε την ποσότητα σάλιου που εκκρίνουν οι αδένες. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη τότε το κρασί έχει υψηλή οξύτητα. Κάποιοι μπορούν να ανιχνεύσουν την οξύτητα ως ένα τσούξιμο στα ούλα τους.
Τανίνη
Η τανίνη στο κρασί εντοπίζεται στις φλούδες των ερυθρών σταφυλιών, στους μίσχους, τα κουκούτσια και το βαρέλι. Καταλαβαίνετε ότι το κρασί έχει τανίνες από τη στυπτική αίσθηση που αισθάνεστε στα ούλα σας. Εάν πίνετε μαύρο καφέ ή πράσινο τσάι, θα αναγνωρίσετε εύκολα αυτήν την αίσθηση. Η τανίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό στο κόκκινο κρασί (και σε μερικά λευκά). Εάν προέρχεται από το ίδιο το σταφύλι, αυτό βοηθά ένα κρασί να έχει μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης. Κατά κανόνα, όσο παχύτερη είναι η φλούδα του σταφυλιού, τόσο περισσότερη είναι η τανίνη. Τα καλά νέα είναι ότι η τανίνη γίνεται πιο ήπια και «στρογγυλεύει» όσο το κρασί παλαιώνει.
Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα τανίνης στο κρασί. Μπορείτε εύκολα, με λίγη εξάσκηση να καταλάβετε ποιο είναι χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό επίπεδο. Απλά πρέπει να δοκιμάσετε ένα Pinot Noir (χαμηλή τανίνη), ένα Malbec ή Merlot (μέτρια τανίνη) και ένα Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon ή Nebbiolo (υψηλή τανίνη) και θα καταλάβετε τις διαφορές.